Gyógymasszázs

 
 A masszázs szintén a mechanoterápia körébe sorolható.Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy  gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik. Kitűnően alkalmazható pl. gyógytorna előtt az izomzat kilazítására vagy éppen tonizálására  (az izomtónus  visszanyerésére). A gyógymasszőr vagy gyógytornász vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról és ennek megfelelően végzi a  kezelést. A  masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak. Helyileg és reflexes távolhatás révén is javítja a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat.
 A simítás, a gyúrás bizonyos fogásai, a vibráció és a végtag kirázása izomlazító, a gyúrás más formái: a dörzsölés és az ütögetés inkább izom-tonizáló hatásúak. 

A gyógymasszázs formái: 
 • Svéd masszázs: A svéd masszázs egyes fogásai: simítás - dörzsölés - gyúrás – ütögetés – vágás – vibráció – kirázás.
 
 • Reflexzóna masszázs: Elsősorban reflexes hatásokat ér el; segítségével a belső szervek működése, így a szív, epehólyag, és a belek működése is befolyásolható. Ennek alcsoportjai:
  • A szegment masszázst: a gerinc bizonyos szakaszainak két oldalán végzik. A mozgásszervek, de a belső szervek is szegmentális beidegzésűek, vagyis a gerincvelő bizonyos szakaszából kapják beidegzésüket. A gerincvelőből, illetve gerincből kilépő idegek a megfelelő gerincszakasz melletti terület masszázsával befolyásolhatók. Jól használható enyhe-közepes fokú keringészavar, érszűkület, koszorúér-betegség, de epe- és bélbetegségek valamint isiász kezelésére is. 
  • A kötőszöveti masszázs: a kötőszövet reflexzónáinak befolyásolására alkalmas. Különleges technikát igényel. Megfigyelték, hogy a belső szervek vagy ízületek betegségei, fájdalmai bizonyos bőrterületeken, illetve a bőr alatti kötőszöveten reflexesen kialakuló, tapintható elváltozást, behúzódást, duzzanatot, feszülést okoznak. E területek speciális masszázsa a megfelelő ízületeket, belső szervi betegségeket, valamint a vegetatív idegrendszert jótékonyan befolyásolják. Elsősorban a hát, a derék valamint a far területén találhatók az egyes szerveket reprezentáló bőr- és kötőszöveti zónák. 
  • A perioszteális: (csonthártya) masszázs a kötőszöveti masszázs speciális formája. Főleg a keresztcsont tájon alkalmazzák a bélműködés serkentésére, illetve a női nemi szervek működésének befolyásolására. 

Kis és Középfrekvenciás Elektroterápia / Tens-Transcután elektronervostimulációs  kezelés /

Milyen esetekben használható a TENS?
 

TENS készüléket elsősorban mozgásszervi megbetegedések kezelésére használják. Idegi eredetű fájdalmak kezelésére is kitűnően alkalmas, mint migrén vagy polyneuropathia, idegzsábák és övsömör utáni fájdalomcsillapítás. Vannak olyan belgyógyászati problémák, mint pl. az obstipatio (székrekedés), amire szintén előnyösen használható. Urulógiai probléma az elcsöpögő vizelet. A TENS-hez csatlakoztatható rektális elektródával előnyösen befolyásolható ez a probléma.

Ugyancsak a rektális elektróda használatával érhetünk el szép eredményt a végbél záróizom rendellenességnél. Számos olyan fülészeti probléma ismeretes, amelynek oka a nyaki gerinc elváltozás. Ezekre kiegészítő terápiaként kiválóan alkalmas a Tens készülék. Jól alkalmazható a hasi műtétek után a bélmozgások beindítására. Protézis műtétek után használható a vérömlenyek felszívódására, a szöveti duzzanat csökkentésére és a fájdalom csillapítására. Égési sérülések gyógyulásának gyorsítására, a fertőzésveszély csökkentésére és fájdalomcsillapításra szintén alkalmas tens készülék. Cukorbetegeknél a nehezen gyógyuló vágott, zúzott sebek gyógyulását gyorsítja. Elősegíti a fekélyek, felfekvések gyógyulását. Megszünteti az izomlázat.

Indikációi:

 • Nincs mellékhatás
 • Nincs hozzászokás
 • Naponta többszöri kezelés
 • Gyógyszerallergia esetén is
 • Többféle kiegészítő elektróda
 • Más tevékenység közben is
 • A család minden tagjának, széles felhasználási kör
 • Elektroakupunktúra
 • Bénulás, sorvadás
 • Helyi fogyasztás
 • Izület
 • Reuma
 • Fejfájás
 • Porckorong
 • Érszűkület
 • Lumbágó
 • Lábszárfekély
 • Idült fájdalomcsillapítás
 • Akut sportsérülések utáni rehabilitáció részeké

A fájdalom és a tens készülékek:

A fájdalom a testi sérülés kellemetlen, emocionálisan megrázó élménye. A hirtelen szöveti sérülés és az általa okozott akut fájdalom ok-okozati viszonyban áll egymással. A krónikus fájdalom – amely általában a mély szövetből ered – megjelenése nehezebben határozható meg. A hosszantartó, vagy gyakran visszatérő fájdalom esetén az idegsejt egész reakcióképessége megváltozik. Az állandó fájdalom jelenléte a sejteken olyan fehérjék és peptidek termelődését váltja ki, melyek a szervezetre negatív hatással vannak. A fájdalom megszüntetése után idő kell, míg a szervezet normál működése újra visszaáll. Ezért fontos cél a fizioterápiában a fájdalom megszűntetése.
A tens készülék segít ezek megelőzésében. A fájdalomküszöb széles variációt mutat: egyéni, kulturális, egészségi állapotbeli, aktuális szituációbeli eltérések, valamint az agyi aktivitás aktuális szintje hatással vannak rá, de egyénen belül nagymértékben állandó. Vannak betegségek, amelyek befolyásolják, pl. neurosis, RA, SA.


TENS kezelés mozgásszervi betegségnél:
 

Az ízületi elváltozások, a csigolya elváltozások egyik kísérő tünete a kisebb-nagyobb mértékben szinte állandóan jelenlévő fájdalom. A fájdalom mozgáskorlátozottsággal jár, mert a páciens nem mozog, hogy ne fokozódjon a fájdalom. Ez izommerevséget, izomgyengeséget eredményez, mely még jobban rontja a beteg általános állapotát.
Ez egy ördögi kör: nem mozgok, mert fáj, de ha nem mozgok a fájdalom, az izomgyengeség rontja az állapotomat és a fájdalom sem múlik el.
Ebből kilépni nagyon nehéz. Jön a fájdalomcsillapító, az izomlazító, az antireumatikus gyógyszer, a kenőcsök. Aztán a fizioterápia, gyógytorna. A beteg állapota javul, hosszabb-rövidebb ideig panaszmentes lesz, aztán szép lassan kezdődik minden elölről. Mai modern világunkban nagyon sok lehetőség van, hogy ne csak kívülről várjuk a segítséget, hanem magunk is tegyünk érte valamit.
Ehhez jelent óriási segítséget az HV-6609 TENS készülék. Lehetőséget ad arra, hogy meglévő krónikus mozgásszervi problémáinkat karban tartsuk, biztosítva ezzel a jó közérzetet.
A tens készülék segítségével a fizikoterápián elért jó eredményeket hosszú ideig megőrizhetjük. Lehetőségünk van arra, hogy a számunkra megfelelő időben járjunk el a kezelésekre. Ne a legnagyobb hidegben, vagy a 40 C fokos melegben kelljen eljárni. Rendszeres használatával a fizioterápia hatékonyságát növelni tudjuk.

Csigolya elváltozás esetén, amikor a csigolyákon meszes felrakódások alakulnak ki, csőrképződés látszik a röntgenfelvételen, a csigolyák mozgása korlátozottá válik. A szervezet védekezik az intenzív mozgás ellen, izommerevség alakul ki a csigolyák körül. Azt érezzük, hogy a fejfordítás fájdalommal jár, reggelre fájó nyakkal ébredünk, recseg-ropog a nyakunk minden mozdulatra. Gyakran alakul ki fejfájás.

A nyaki gerinc degeneratív (kopásos, meszesedéses) elváltozása (spondylosis cervicalis) megkeseríti az ember életét. Az HV-6609 TENS készülék segítségével a panaszok nagymértékben enyhíthetők. A nyaki, vállövi szakaszra felhelyezett elektródák  segítségével egy izomlazító programot végzünk az 1-es programmal.
Gyakran jelentkező fejfájásunk a kezelés végére megszűnik, fejünket szabadabban forgatjuk.
Ha úgy érezzük, hogy a lazítás nem volt elég, még a 4-es programmal fájdalom-csillapítás végezhető. Az éjszakai pihenésünk is sokkal nyugodtabb, közérzetünk jobb lesz. A nyaki, vállövi izomzat merevsége gyakran rontja az agy felé irányuló vérellátást.
Ezt is előnyösen tudjuk befolyásolni az 1-es izomlazító programmal.
A nyaki gerinc elváltozás gyakran okoz karba kisugárzó fájdalmat. Sokszor éjszaka karzsibbadásra ébred a páciens. Ilyenkor a nyaki gerinc melletti izom lazítása mellett, a kar fájdalma csillapítható. Praktikus kúraszerűen végezni a kezelést. Az 1-es programmal végezzünk 15 percig lazítást  majd a 4-es programmal 30 percig fájdalomcsillapítást.

Fülészeti panaszok, fülzúgás hátterében is gyakran áll a nyaki gerinc elváltozás okozta izommerevség, mint kiinduló ok. A fizioterápia és az otthoni TENS készülék használat előnyösen befolyásolja a beteg állapotát. A kezelést az 1-es izomlazító programmal végezzük. Tudni kell azonban, hogy ez egy hosszadalmas folyamat, gyakran hónapok kellenek mire a beteg kismértékben, érzi a fülzúgás csökkenését.

                                                                                                             


Manager Masszázs:/ Nyak / Vállöv / Hát / 

Nagyon fontos szerepet tölt be testünk egészségében gerincünk.
Közérzetünket, hangulatunkat nagy mértékben befolyásolja a gerincoszlop állapota. A legtöbb hátfájás a gerincet körülvevő izmokban felhalmozódott feszültségből ered. Egy jól ismert mondás szerint, „A hátunkon hordjuk a problémáinkat.” A hát izmait ért túlzott terhelés könnyedén megfeszítheti a gerincoszlop mentén futó izomkötegeket, amely kimozdíthatja gerincünket az optiális statikai helyzetből. Ez a gerincoszlop deformitásához vezet. Testünk nem képes hosszú ideig egészségesen működni, ha a gerincoszlop csigolyái nincsenek a megfelelő helyzetben, és további problémákat eedményez. A masszázs során speciális fogásokkal történik a görcsös izmok átdolgozása, kilazítása, melynek segítenek a fájdalmak enyhítésében. A hátmasszázs célja: a hát, a nyak, és a vállöv lazítása, illetve ezen testrészek vérellátásának javítása. Az említett testtájak esetében a krónikus fájdalom kialakulásának oka általában a rendszeres ülőmunka. A mindennapi megterhelés, stressz során izmaink görcsössé válnak, melyen egy Manager masszázs segíthet!